Bedoelde u: Sander Kollaard

14 mei 2021

De zoekresultaten voor auteur Sander Kollaard zijn zo laag (38.500) dat ik er als amateur zelfs meer heb (412.000). Toegegeven, ik heb waarschijnlijk meer naamgenoten in de lokale politiek of de advocatuur dan Kollaard. Ook de aan hem gewijde Wikipedia pagina telt een luttele zeven onvolledige lijnen tekst. Het lijkt wel of de Libris Literatuur Prijswinnaar van 2020 amper bestaat.

Stelling 1: Sander Kollaard schrijft zo slecht dat niemand zijn boeken moet lezen. Stelling 2: Sander Kollaard schrijft zo goed dat de mensen die hem omringen hem verstoppen als een goed bewaard geheim. De waarheid zal – zoals meestal – ergens middenin zitten denkt u misschien, maar u hebt het mis. Stelling 2 benadert het best de realiteit. Kollaard is een fantastische schrijver en zijn roman Uit het Leven van een Hond won terecht de Libris Literatuurprijs in 2020. Het is een kort (109 pagina’s), maar zo mooi verhaal over een man (Henk) en een hond (Schurk) en hoe die man in het leven staat. Misschien gaat het over niets, maar wordt het niets hier toch van haar beste kant getoond. Vol van vreugde, hoop, respect, vitaliteit en liefde. Kollaard maakt ook goed gebruik van flashbacks die het verhaal niet vertragen, wat in veel boeken of films wel het geval is. In 2021 ontving hij voor dit boek ook de Inktaap, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.

Een van vele supermooie zinnen in Uit het Leven van een Hond: “eindigheid geeft het leven waarde”.

Zijn eerder verschenen verhalenbundel Levensberichten bevestigt mijn waardering: Kollaard is geen one trick pony, maar een blijver. Hij beschrijft handelingen en dialogen met een meesterlijk oog voor detail en de essentie, en heeft bovendien een goed gevoel voor humor. Ik vraag me af of en wat het verband is tussen het laatste (en niet toevallig beste) verhaal van die bundel (de laatste dagen van de koning) en het nieuwe boek van Kollaard dat dezelfde titel heeft gekregen. U raadt het nooit: het antwoord vind ik niet op het internet. Op sanderkollaard.nl staat zelfs geen woord over het nieuwe boek dat al in de boekenhandel ligt.

Dat hij op zijn eenenvijftigste debuteerde (in 2012) en pas recent zijn vijfde boek uitbracht, helpt in mijn geval om een zekere affiniteit met hem te voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: