Over

Yves Jules De Graeve, schrijver van verhalen en stukjes

In de jaren 70-80 van de vorige eeuw groeide ik op in Gent en liep er school aan het Stedelijk Kunstinstituut en de Rijksmuziekacademie. Ik kreeg er les van gepassioneerde en inspirerende lesgevers als Eric De Volder, Stefan Hertmans, Moniek Darge en Daniel Gistelinck, die me niet alleen veel theoretische kennis en nieuwsgierigheid bijbrachten, hun gedrevenheid en doorzettingsvermogen hebben me ook op persoonlijk vlak gevormd.

Daarna schreef ik meer dan honderd muziekteksten, gedichten en theaterstukken, waarvan een aantal werden gepubliceerd of opgevoerd. Ik waagde me ook aan het schrijven van twee romans, maar het eindresultaat was niet goed genoeg om te delen. Het waren echter perfecte oefeningen om mijn stem te helpen vinden.

Tussen 2013 en 2019 volgde ik cursussen scenarioschrijven bij Patrick Cattrysse en Shauni De Gussem en werkte ik twee scenario’s voor een kortfilm af (Geel en Ontroer Me).

Na het Basisjaar Literair Schrijven (onder begeleiding van John Vervoort) en de workshop Literair Bloggen (met Dirk Van Boxem), werd ik in Juni 2021 toegelaten tot de Schrijversacademie van Creatief Schrijven (België) en kreeg ik projectbegeleiding van Chris Ceustermans en les van Marc Willems, Peter De Voecht, Isabelle Rossaert en Kathy Mathys.

Ik wil verhalen schrijven met de intensiteit en het tempo van een stevige rocksong en de meerstemmigheid van een fuga, die gebald en gelaagd zijn, als de romanversie van Bohemian Rhapsody. Verhalen waarin de protagonisten niet tot de “goeden” (of de flikken) behoren, maar eerder een zoektocht naar het motief of een langzame ontrafeling van de modus operandi van misdadigers tonen. Mijn stijl zou ik als sterk visueel, toegankelijk en laagdrempelig omschrijven.

Terwijl het bij de verhalen en de scenario’s op deze website/blog om fictie gaat, beschrijf ik in de stukjes waar ik zelf voor sta en geef ik er mijn persoonlijke en pretentieloze mening over dingen die me bezighouden of opvallen.

Via deze website/blog wil ik contact houden met mijn lezers en geïnteresseerden en hen een voorsmaakje geven van waar ik mee bezig ben: mijn ei, mijn schelpen. Hier kan je volgen hoe ik groei, hoe ik de personages uit mijn verhalen tegenspreek (in mijn stukjes), hoe mijn verhalen en scenario’s eventueel een uitgever of een uitvoerder vinden. Wie deze blog volgt, zit meteen op de eerste rij.

Spiegelbeelden wordt mijn eerste roman. Laten we hiervoor afspreken in 2024?

03/2022 Oprichting van een schrijverscollectief met Sam Sterckx
10/2021 Opstart van een innovatietraject, met steun van het Departement Cultuur, Jeugd, Media Vlaanderen
09/2021 De Kiezelkeizer van het Grind wordt als één van honderd (op 723) inzendingen geselecteerd voor de ILFU verhalenwedstrijd (International Literature Festival Utrecht) 2021
06/2021 Toelating tot de Schrijversacademie van Creatief Schrijven
04/2021 Selectie van deze website in de Aanlegplaats, "thuishaven voor blogs vol literair talent": https://aanlegplaats.blog/de-haven/
%d bloggers liken dit: